Erdem Yayınları

Çocuklara Sınırlarını Öğretmek

Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşından küçük her birey çocuk olarak kabul edilir. Çocuklarımızı hayatları boyunca karşılaşabilecekleri tehlikelerden korumamız maalesef elimizde değil. Ama tek başlarına mücadele edecek bilinci ve gücü aşılamak bizim elimizdedir. İşte bu yolda ebeveynlere yardımcı olacak öneriler:

 

1.Vücudunuzla ilgili konuşun.

Vücuttaki bölgeler hakkında onunla erken yaşlardan itibaren konuşun. Her bölgenin doğru ismini ve işlevini tek tek anlatın. Uygunsuz bir durum yaşandığında sizinle bu kavramlar üzerinden kolayca iletişime geçebilmesini sağlayın.

2. Bazı bölgelerin mahrem olduğunu öğretin.

Vücudumuzdaki bazı bölgelerin özel, özel olduğu için de herkesin görmemesi gerektiğini öğretin. Çocuklar bu tür bildirimleri 7 yaşından itibaren kolaylıkla algılayabilir. Yalnızca anne, baba ya da doktor gibi belirli kişilerin onları kıyafetleri olmadan görebileceğini, bunun da belli sınırlar çerçevesinde olduğunu anlatın. Tedavi etmek için dokunmakla okşamak için dokunmak arasındaki farkı soru-cevap yöntemiyle konuşun.

3. Beden ve sınırlar üzerine konuşun.

Hiç kimsenin özel bölgelerine dokunamayacağını ve dokunmayı teklif edemeyeceğini söyleyin. İkinci cümle en azı ilki kadar önemlidir. Çocuklarla konuşurken olabildiğince ayrıntı vermek etkilidir. Özel bölgelere dokunulmayacağı gibi fotoğraf çekmek, resmetmek ya da hakkında konuşmanın da sakıncalı olduğu anlatılmalıdır. “İyi dokunuş” ile “kötü dokunuş” arasındaki farkın bilincinde olmasını sağlayın.

 

4. Bu işin “şakası” olmaz.

“İyi dokunuş” ile “kötü dokunuş” arasındaki farkı bilmenin yanında çocuklar ebeveyn ya da değil, hiç kimsenin şaka yollu özel bölgelere dokunmaması, gıdıklamaması gerektiğini de bilmeli.


5. Sır saklamanın doğru olmadığını söyleyin.

Çocuklar bedensel hiçbir sır tutmayacağının bilincinde olmalıdır. Sakladıkları bir sır varsa, bunun için hiçbir zaman geç olmadığını söyleyerek güvende hissetmesini sağlayın.

6. Şifre belirleme

Childmind adlı organizasyon, istismarla mücadelede ebeveynlerle çocuk arasında şifre kullanılmasını öneriyor. Çocuğunuza kendini güvende hissetmediği zaman dilerse bir şifre kullanmasını söyleyebilirsiniz: Baş başa konuşmanızın mümkün olmadığı kalabalık bir ortamda problemini dillendirmekte zorlanırsa, sizinle bu şekilde de iletişime geçebilir.

7. Her şey güzel olacak!

Tüm bunların yanında çocuğunuza, ne olursa olsun, birlikte olduğunuz sürece her sıkıntının üstesinden gelebileceğinizi aşılamak da oldukça önemlidir. Çocukların korku dağarcığı bizden daha geniş olduğundan ve yaptıkları her hareket onların dünyasında çok büyük adımlar teşkil ettiğinden, içlerindeki sıkıntıyı aktarma ve bunu anlamlandırma süreçleri de aynı derecede zorlu ve derinliklidir. Bu süreçte ebeveynin her şeyin yoluna gireceğine dair çocuğa karşı kararlı ve güçlü bir tutum sergilemesi, problemleri hafifletecektir.

Kaynak: Childmind, Prevent Child Abuse Org

Görsel: Freepik